Colibri crokinole

(Az oldal alján letöltheted a kívánt fájlokat.)

A tábla felépítése

tbl

A játéktér (világosbarna rész) egy kör alakú tábla, közepén egy (20-as) lyukkal. A játékteret a koncentrikus körök három mezőre osztják, melyek értéke a középső lyuk (20 pont) felé haladva növekszenek (5, 10 és 15 pont). A külső 5 pontos mezőt a negyedelő vonalak négy egyenlő részre osztják, melynek külső határoló 'festett' vonala az alapvonal vagy más néven lővonal. A legbelső 15 pontos mező határoló vonalán 8 db gumiütköző található egyforma távolságra egymástól, melyek a korongok mozgását nehezítik vagy segítik. Az árok a játéktérről kieső, továbbá a lövést követően az alapvonalon megálló korongok, ill. az érvénytelenül játékba hozott, s ezáltal eltávolítandó korongok gyűjtőhelye.

 

Játékszabály

Egy mérkőzés alapesetben négy játszmából áll. Egy játszma a 8-8 vagy (6-6-6-6) korong ellövését jelenti. A korongok száma attól függ, hogy egyéni vagy páros játék játszódik.

 

A kezdés és ülésrend:

Egyéni játékban felváltva kezdik a játékosok a játszmákat ( A – B – A – B). Páros játékban mindenki kezd majd egy játszmát. (A1 – B1 – A2 – B2). (A és B az ellenfeleket jelöli.) Páros játékban a játszma kezdésének joga mindig az óramutató járásának megfelelően halad. A játékosokat felváltva illeti meg a lövés joga a játszma kezdését követően.

2bt2a

A játék menete:


A játszma elkezdése után és annak befejezéséig a játékosok a táblát és székeiket már nem mozgathatják. A táblához csak az éppen soron lévő játékos érhet hozzá. A játékosok felváltva igyekeznek korongjaikat a játéktér minél értékesebb mezőibe vagy a 20-as lyukba lőni (pöckölni), mindezt úgy, hogy az ellenfél korongjait akár ki is terelhetik a játéktérről.

 

A lövés szabályai:

Minden lövést úgy kell indítani, hogy a korong érintse a lővonalat a lövő játékos negyedében, vagy oldalsó lövés esetén a korong érintse a lővonalat (bármely negyedben) és a lövő játékos negyedét határoló negyedelő vonalat is.

 

A szabad lövés

 

Amennyiben nincs a játéktéren idegen korong, akkor a lövő játékosnak kötelező lövés által a korongját, vagy már a játéktéren lévő egyik korongját a 15-ös mezőbe (vagy a 20-as lyukba) juttatnia úgy, hogy a mozgása után legalább a 15-ös mező vonalát érintse. Amennyiben ez nem sikerül, a korongját (és az esetleg ütköző többi korongját is) le kell venni a játéktérről és az árokba kell helyezni. Amennyiben a korong a középső (20-as) lyukban fekszik a lövés végeztével, ki kell venni és a játszma végi pontozásig a 20-as gyűjtőbe tenni.

 

A kötelező ütközéses-lövés

 

A játék egyik legfontosabb alapszabálya az, hogy az ellenfél egyik játéktéren lévő korongját (ha van ilyen korong) mindig érinteni kell a lövőnek a lövése által. Amennyiben az ellenfélnek egy vagy több korongja van a játéktéren, a soron következő játékosnak úgy kell lőnie, hogy valamelyik játéktéren lévő saját korongja legalább az egyik „idegen”, játéktéren lévő koronggal ütközzön. Amennyiben ez nem sikerül, az ellőtt korongot le kell venni a játéktérről és az árokba kell helyezni, továbbá, ha a lövő játékos nem ütközött az ellenfél korongjával a játéktéren, de saját (vagy csapattársa) korongjával ütközött a játéktéren, úgy ezeket a korongokat is az árokba kell helyezni.

 

A cél az, hogy úgy ütközzön a lövő játékos egyik korongja az ellenfél korongjával a játéktéren, hogy a korongja minél értékesebb mezőn, vagy épp a 20-as lyukban landoljon. Szabályos ütközés után csak azokat a korongokat kell levenni a tábláról, melyek megállva a legszélső alapvonalat (lővonalat) érintik, vagy a 20 as lyukban van.


 

Pontozás:

 

A 20-as lyukba belőtt korongot ki kell venni a 20-as lyukból és azt azonnal jóvá kell írni azon játékos számára akinek a 20-as lyukba került a korongja (fix pont ami már nem elvehető). A 20-as tartó tálka, illetve egyéb tároló segédeszköz ezt a jóváírást hivatott segíteni. A többi korong pontjainak jóváírása az utolsó korong ellövése után történik. Ezek alapján minden játszma végén pontozásra kerül sor, ahol az összeszámolt korongok pontértéke alapján a győztes 2 pontot kap, a vesztes 0 pontot kap, döntetlen esetén 1-1 pont jár. A mérkőzést az nyeri, aki a legtöbb pontot gyűjti össze. Kezdő vagy gyermek játékosoknál természetesen az egyes szabályok esetében lehet (nem minden esetben) és célszerű is engedményeket tenni (mozgathatja székét vagy fel is állhat; újralövés egy adott koronggal).

 

Pontozólap:A szabályokról bővebben a Magyar Crokinole Szövetség weboldalán tájékozódhatsz!


 

Biztonsági előírások!

3 évnél fiatalabb gyerekeknek nem ajánlott, mert olyan apró alkatrészeket tartalmaz, amik könnyen lenyelhetőek! Fulladásveszélyes! 6 évnél fiatalabb gyerekek esetén csak felnőtt felügyelet mellett használható.

Fájlok